Stressa og nervøs for presentasjon

Ved nervøsitet og stress, vil den eldste delen av hjernen, som styrer basale funksjoner, kunne kapre den rasjonelle delen. Det betyr at all verdens gode mentale strategier, kan bli mer eller mindre utilgjengelige ved stress og nervøsitet. Det er derfor vi så ofte vet hva vi burde gjort, men ikke fikk det til som planlagt.

Selv om stress starter med en tanke eller tolkning, så merkes det mest i kroppen - og her ligger nøkkelen til å ta kontroll på nervene, både i forkant av og underveis i presentasjonen. Du kan nemlig bruke kroppen til å sende signal tilbake til hjernen om å skru av stresset.

Start derfor med kontakt og forankring i kroppen og beveg deg så til mentale teknikker.


Her har du 5 gode tips til hvor du kan begynne: 

  1. Kjenn føttene dine – når du har kontakt med underlaget er lettere å ha kontroll på din tilstand
  2. Bruk lange, rolige utpust – dette trår på bremsa i kroppen slik at du roer ned og beholder fokus
  3. Gå et steg frem – når vi blir stressa er det lett å trekke seg. Ved heller å gå et steg frem, sender du signal til deg selv om at du er trygg, har selvtillit og mestrer situasjonen.
  4. Hjernen som alarmsentral – Når alt er normalt eller fantastisk så legger vi ikke merke til det, men ved minste feil eller flis i fingeren gir hjernen full alarm. Det betyr at den forsterker alle småfeil som oppstår (og de skal oppstå), men overser alt som gikk bra. Vær bevisst denne tendensen og vurder/evaluer deg selv med det i mente.
  5. Flytt fokus. Det handler om dét, ikke deg – god formidling handler om utveksling av ideer og gode relasjoner. At du formidler noe betyr at du er i den heldige posisjonen til å få dele din kunnskap, ditt perspektiv, og kanskje dele din begeistring, ikke at du er på en catwalk eller at du må være perfekt. Sørg for at din presentasjon handler mest om det du skal formidle og minst om deg.


Vil du lære konkrete pusteøvelser med umiddelbar effekt? 

Klikk her for gratis pustekurs0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!