Mista stemmen, hva hjelper?

forkjøla igjen

Stemmen vår kan bli påvirket etter forkjølelse og har du i tillegg sår hals kan det føles riktig ille. Flere forteller også om at de plages med dårlig stemme etter covid. 

For oss som er avhengig av stemmen i hverdagen, passer det selvfølgelig aldri å bli syk, og minst av alt med noe som går ut over stemmen. Selv om jeg skulle ønska jeg hadde svaret på hvordan unngå å bli syk, så har jeg ikke det. Men det jeg kan si noe om, er noen gode tips og råd for stemmen når "uhellet" først er ute. 


1. Drikk mye vann. Vannet vil ikke påvirke stemmen direkte, men det sørger for at du er hydrert og at kroppen kan jobbe med å kaste ut det som skal ut.

2. Unngå hvisking. Hvisking belaster stemmen mer enn om du roper. Dette er fordi hvisking bruker mye lokal muskulatur i halsen, mens mer kraftig stemmebruk krever god støtte, altså magemuskler og diafragma. Når du bruker de store sterke musklene kan du avlaste stemmebåndene.

3. Stemmehvile. Hvis det gjør vondt må du unngå å bruke stemmen. En gylden regel er at du kan godt bruke en ruskete stemme moderat og inntil tålegrensa, men gjør det vondt eller føles sårt er det best å la den hvile.

4. Unngå kremting. Kremting skaper mer kremting fordi det irriterer stemmebåndene som igjen danner slim for å beskytte seg. Trenger du å få opp slim kan du heller blåse ut mellom nesten lukkete lepper eller bruke fonasjonsrør.

5. Fonasjonsrør. Hvis du MÅ bruke stemmen til tross for at den ikke burde brukes, ta i bruk fonasjonsrør for oppvarming og klargjøring. Fonasjonsrør har berget meg mang en gang og fungerer både forebyggende, som styrketrening og nødhjelp. Du kan lese mer om fonasjonsrør (og bestille) det her.

6. Ta tiden til hjelp. Vi blir alle syke av og til. Klarer du å gi kroppen rom til å gjøre sitt, er det snakk om kort tid før du er både på beina og har stemmen i sving igjen. Når det gjelder kroppen og stemmen kan det være vel så effektivt å skynde seg langsomt. 


God bedring!

Beste hilsen fra Paro

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!