Fordeler med motstandsøvelser for stemmen

Har du hørt uttrykket "det er i motbakke det går oppover". Vel, det er mye sannhet i det, også når det kommer til stemmetrening. Her kan faktisk motstand være ekstremt effektfullt.

Motstandsøvelser for stemmen, eller vokalresistansøvelser kan gi flere fordeler for å utvikle og styrke stemmen din. Det handler om å skape en forsiktig motstand mot luftstrømmen og muskelaktiviteten i stemmeapparatet. 

Du kan på mange måter sammeligne dette med vanlig styrketrening. Når du legger til vekter, må musklene jobbe mer. Med riktig vekt og teknikk, så bygger du muskler.

 

Selv er jeg er veldig glad i å bruke fonasjonsrør.

Les mer om fonasjonsrør her

 

Her er 5 fordeler med motstandsøvelser for stemmen:

1. Styrking av stemmebåndene:

Sterke stemmebånd er avgjørende for en sunn og effektiv stemmeproduksjon. Ved å introdusere motstandsøvelser kan du bidra til å bygge opp styrken og utholdenheten til stemmebåndsmusklene.

 

2. Forbedret stemmeprojeksjon:

Med motstand mot luftstrømmen blir musklene i stemmeapparatet tvunget til å jobbe mer effektivt og koordinert for å opprettholde en klar og kraftig stemmeproduksjon. Dette kan bidra til å bygge opp en stemme som bærer bedre.

 

3. Styrking og utvikling av pustestøtte:

Med motstand blir pustemuskulaturen engasjert mer aktivt, og dette kan bidra til å utvikle en mer stabil og kontrollert pusteteknikk, noe som er viktig for en sunn og balansert stemmeproduksjon.

 

4. Økt stemmefleksibilitet:

Stemmefleksibilitet gir flere uttrykksmuligheter og du kan oppfattes mer levende i uttrykket. Ved å variere intensiteten og graden av motstand kan man utforske ulike aspekter av stemmeproduksjonen, for eksempel tonehøyde, dynamikk og klangfarge.

 

5. Kjernestabilitet og kroppsbevissthet:

Når du trener med motstand involverer det ofte aktiv bruk av kjernemuskulaturen og kroppsbevissthet. Ved å engasjere kjernemuskulaturen og være bevisst på kroppsholdning og pustemønstre, kan du oppnå bedre støtte og kontroll i stemmeproduksjonen.

 

På samme måte som i annen trening, er det viktig med riktig teknikk og gradvis fremgang. Det kan derfor være nyttig og bra å få veiledning av noen som har en stemmefaglig bakgrunn. Har du stemmeskader anbefales det å oppsøke logoped for individuell veiledning.

Har du lyst å prøve motstandsøvelser, da vil jeg anbefale fonasjonsrør. Fonasjonsrøret er en skånsom og god måte for å komme i gang på.

Klikk her for å lese mer om fonasjonsrør

 

 

Beste hilsen fra Paro

FonasjonsParo

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!