Ta kontroll på toleransevinduet - bli en bedre leder
Toleransevinduet er ikke en låst ramme, men et fleksibelt område som øker eller minker i samsvar med hvor godt vi opplever å mestre det vi står i.
Det kan enklest forklares slik:
Når du er i en tilstand hvor du kan ta bevisste valg, mestre samspill og klarer å regulere følelser og tanker.
Toleransevinduet er et begrep som brukes innenfor psykologi og nevrovitenskap for å beskrive et optimalt område av følelsesmessig aktivering der en person fungerer best. Dette området er definert av to grenser:
- den øvre grensen som representerer når en person blir overaktivert eller overveldet
- den nedre grensen indikerer når en person er underaktivert eller føler seg emosjonelt avflatet.
Har du mye stress i hverdagen kan dette være med å gjøre toleransevinduet smalere.
Du har kanskje merket at når du er skikkelig stressa eller frustrert, så kan du bli utålmodig eller irritabel? Det er et av mange eksempler på et smalere toleransevindu. Har du opplevd veldig vonde og vanskelige hendelser, eller står i sterke konflikter kan dette også bidra til et smalere vindu.
Har du opplevd situasjoner som du føler at du mestrer godt og er i virkelig flyt, med overskudd og glede - der kommunikasjonen flyter lett og andre er samarbeidsvillige? Da kan det være et eksempel på at du er i en tilstand med et vidt toleransevindu.
Du kan påvirke dette fleksible vinduet og en av de viktigste tiltakene for kontroll er å ha en god rutine for forebygging av stress og press.
For å forstå sammenhengen mellom toleransevinduet og stress i hverdagen, er det viktig å merke seg følgende:
1. Optimal funksjon: Når du er innenfor ditt toleransevindu, er du i stand til å takle stress og utfordringer i hverdagen effektivt. Du kan håndtere utfordringer og vanskeligheter uten å bli for overveldet eller underaktivert.
2. Stress og følelsesmessig dysregulering: Hvis du beveger deg utenfor ditt toleransevindu på grunn av intens eller kronisk stress, kan du oppleve følelsesmessig dysregulering. Dette kan føre til symptomer som angst, depresjon, irritabilitet og fysiske symptomer som hodepine eller søvnproblemer.
3. Reguleringsstrategier: For å opprettholde en sunn følelsesmessig balanse og håndtere stress i hverdagen, er det viktig å identifisere når du er utenfor ditt toleransevindu og ta skritt for å regulere deg selv tilbake til det optimale området. Dette kan inkludere teknikker som dyp pusting, avslapning, meditasjon, trening og kommunikasjon med støttende personer.
4. Selvbevissthet: Å utvikle selvbevissthet og gjenkjenne dine personlige stressorer og utløsere er viktig for å unngå å bli konstant overaktivert eller underaktivert. Dette kan hjelpe deg med å tilpasse livsstilen din og endre hvordan du responderer på stressfaktorer.
Så, toleransevinduet er relevant for å forstå hvorfor noen mennesker kan håndtere stress i hverdagen bedre enn andre. Å kunne regulere følelser og holde seg innenfor dette vinduet er avgjørende for å opprettholde god mental helse og trivsel i møte med livets utfordringer.
Ønsker du hjelp til å stå enda stødigere i stress og press, og sørge for å ha et optimalt toleransevindu?
Samarbeid med meg gjennom et helt år i "Null stress".
Klikk her for mer informasjon om Null stress
Beste hilsen fra Paro
0 kommentarer
Legg igjen en kommentar
Vennligst logg inn for å legge inn en kommentar