Ikke hvisk når stemmen er dårlig

photo-1634128221567-3220e071d1ea

Selv om hvisking ofte oppfattes som mindre anstrengende for stemmen sammenlignet med vanlig tale, kan det faktisk være mer belastende av flere grunner:

1. Økt spenning: Når man hvisker, kan det føre til økt spenning i musklene rundt strupehodet og stemmebåndene. Dette kan skape en unaturlig stramhet i stemmebåndene, noe som over tid kan føre til tretthet eller ubehag i stemmen. 

2. Tørrhet og irritasjon: Hvisking kan føre til tørrhet i halsen og strupehodet på grunn av redusert fuktighet og pustetrykk. Dette kan forårsake irritasjon og ubehag i stemmebåndene og slimhinnene, spesielt hvis det pågår over lengre tid.

3. Manglende beskyttelse: Når man hvisker, vibrerer ikke stemmebåndene på samme måte som under vanlig tale. Dette kan føre til mindre beskyttelse av stemmebåndene mot omgivelsene, for eksempel tørr luft eller støv, som kan føre til irritasjon eller skade over tid.

4. Overanstrengelse: Noen mennesker hvisker med overdreven kraft eller anstrengelse for å bli hørt. Dette kan føre til overanstrengelse av stemmebåndene og musklene rundt strupehodet, noe som kan forårsake belastning og tretthet.

Mens hvisking vanligvis oppfattes som mindre belastende på kort sikt, kan det på lengre sikt føre til problemer for stemmen hvis det praktiseres over lang tid eller gjentatte ganger. Å opprettholde sunne talevaner, inkludert variert stemmebruk, unngåelse av overdreven hvisking og god diafrgmakontroll, kan bidra til å opprettholde en sunn og godt fungerende stemme. Vedvarende problemer med stemmen bør undersøkes av en spesialist på stemmehelse for råd og veiledning.


Så hva skal jeg gjøre da?

Klikk her for tips


Beste hilsen fra Paro

DSC05594


0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!